Khamis, 8 Disember 2011

Panas !!! Nurul Izzah Selamba rock kutuk askar..

Nurul Izzah tanpa segan silu dan usul periksa telah menghentam anggota tentera yang berada di Jabatan Pendaftaran Negara



Twitter tersebut disertakan foto pasukan askar yang berada di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan seperti berikut :-


eydesdotcom@ALERT ! Apa yang askar nie buat ramai2 di JPN?? Depa nie mana ada IC, depa cuma ada kad tentera shj.


Kenapa Nurul Izzah retweet kenyataan bodoh yang tampak berniat jahat dan sengaja menimbulkan keraguan kepada pihak tentera Di-Raja Malaysia (ATM)?

Sebagai seorang ahli politik, apakah Nurul Izzah tidak tahu bahawa ATM kini mempunyai Kad Pengenalan Pintarnya sendiri yang mempunyai aplikasi yang sama dengan MyKad?

Kad tersebut dikenali sebagai MyTentera. Ianya bersesuaian dengan Perkara 27 (f) kepada Peraturan Pendaftaran Negara 1990 (Pindaan 2001) mengecualikan anggota ATM dari menggunakan Kad Pengenalan Awan DENGAN SYARAT anggota ATM mempunyai Kad Pengenalan Rasmi atau dokumen rasmi yang lazimnya dikeluarkan untuk pengenalan diri kepada seseorang anggota tentera

DAN di antara syarat-syarat untuk mendapatkan MyTentera ialah askar itu mesti mengisi borang dan datang sendiri ke kaunter Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

MAKA, tidak ada salah atau silapnya foto yang diretweet oleh Nurul Izzah itu!

Yang salah ialah kebengapan orang yang tweet mesej tersebut dan Nurul Izzah yang tidak menjawap tweet tersebut! Nampak sangat tahap kehingusan anak Anwar Ibrahim tentang pentadbiran negara!

Orang seperti Nurul Izzah ini masih ada hati mahu menjadi wakil rakyat !

Seperkara lagi, artwork dan dan ciri-ciri keselamatan MyTentera adalah sama seperti MyKad. Bagi membeza dan memudahkan pengenalan, MyTentera akan menggunakan warna Medium Silver .

MyTentera turut mempunyai nombor Kad Pengenalan Awam 12 digit di samping nombor perkhidmatan tentera yang merupakan nombor rujukan utama. Nombor Kad 12 digit hanyalah untuk tujuan MyID.

MyTentera mempunyai Lambang ATM di bahagian belakang atas kanan kad.

Pencetakan dan pengeluaran kad akan dilaksanakan oleh pihak JPN. Pihak BSPP adalah agensi yang bertanggungjawab untuk semua urusan verifikasi serta pengesahan sebelum pemprosesan MyTentera dibuat oleh pihak JPN dan selepas kad tersebut disediakan untuk pengagihan kepada pemilik kad.

P/S: Abg askar kasi bawak Kak Ijjah ni naik kapal selam hehehehe

Reaksi:

10 ulasan:

  1. ni junior aku ni...UPNM student...ni nak convert kad tentera kepada MyTentera..mase study n training kat UPNM student yg lame2 masih pakai kad tentera yg dikenali sbgai Bat C 10,,bila dah nak tauliah dorang sume akan convert from bat c 10 kepada my tentera...ni batch processing..sbb tu ramai,,,bangang punye anak nua...

    BalasPadam
    Balasan
    1. mmg dasar ank luar hrap sekolh tgi tpi bdh nk mmpos benggng nye org 2 org ckp org bpnddkn tgi tk semuya pndi tpi dsblikya lbh pndi lg yg tk tgi skolh...................?

      Padam
  2. Biasa la anak nuar dah bapak nya pun bengong... anak pun mengikut sama... 2x5... Bro thanks for info...

    BalasPadam
  3. dah setahun mytentera dilancarkan....dah basi...pelik mcmana sorang MP bole x tahu apa perkembangan dlm negara....persoalannya LAYAKKAH jd MP mcm ni????

    BalasPadam
  4. Aku ni dah bengang tahap Gaban dah kat anak sipeliwat nih.Ya Allah sabarkanlah hati hambamu yg lemah ini.

    BalasPadam
  5. Selepas ini akan ada tuduhan tentera digunakan sebagai pengundi hantu di luar kem....tunggu je la....

    BalasPadam
  6. Patutnyer Nurul Izzah ni anta aje kat sempadan..bangang x tentu psl..jaga kain sendiri..klu x bole,jaga kain seluar Anwar tue dulu..kang terselak xtentu psl

    BalasPadam
  7. bangang mcm bapak dia juga.. bodoh punye MP...yg pilih dia jd MP pun 2 x bodoh....nampak sgt tak prihatin dgn isu2 semasa...

    BalasPadam
  8. betoi2 antr nurul izzah gampang 2 pe sempadan biarkn dia seorg2 bru dia rasakn kpertan pejuang negara dia mane taw dia taw mgetuk je bodoh nye bdak 2x5 dgn bpaknye bdohx5 nak mapos sial betol nurul ne nk kne umban bgi mkn jerung jew best thks bro info

    BalasPadam