Ahad, 1 Januari 2012

Eksklusif : Untuk Mahasiswa sewel tak faham bahasa


Kepada Mahasiswa sewel yang tak faham bahasa ini ada nasihat dari Pak Cik yang dulu belajar saing-saing dengan idola punggung korang tu

Kepada anak2 yg masih kat IPTA dan IPTS, Pak Cik nak berpesan, masa Pak Cik masuk IPTA 37 tahun dahulu, AUKU telah pun dikuatkuasakan.....Pak Cik & rakan2 pun kaki lawan juga, tapi masa tak mengizinkan utk berdemo sampai awai pagi.....nanti banyak tutorial, lab report, project assigment dll kerja tertangguh.....masa tu pakai sistem penggal...mcm sistem pukoi mati dlm perlawanan bola sepak....tak credit hours utk push up grade.....cukup takut kalau fail, pasai masa tu nak masuk U cukup susah, especially professional course...bukan mcm sekarang berlambak IPTA/IPTS...

Masa tu, org tua kami kebanyakan tak masuk IPTA....kalau kerja dgn gomen pun, paling tinggi "Cambridge"....so kalau kami buat kacau kat kampus, depa still respect kami pasai kami tergolong kpd org terpelajar..

Skrg, kebanyakan kami dah educated.....setakat First Degree, kalau kat KL dah jadi mcm LCE, 40 tahun dahulu, bersepah....jadi apa yg anak2 laungkan on the street, org mcm Pak Cik rasa kesian pun ada, rasa nak tergelak pun ada....kami dah lalui semua tu...tolong lah rasa malu sikit...

Harapan org mcm Pak Cik, kebebasan akademik hendaklah digunakan sebaik mungkin utk kecemerlangan pelajaran, terutama sekali R&D....dimana kami dulu tak berpeluang kerana masa tu kerajaan kurang kemampuan...


Terima Kasih kepada Pak Cik Fuad Omar atas nasihat yang diberikan moga-moga mereka ini sedar betapa berharganya ilmu dari demo jalanan

P/S: Ini nasihat orang yang dah berjaya dan lebih makan garam.

Reaksi:

0 ulasan:

Catat Ulasan