Isnin, 23 Mei 2011

Fakta yang perlu rakyat Malaysia tahu tentang Lynas yang tidak diberitahu oleh pembangkang


1. Pembangkang memanggil rasa emosi dan kemarahan untuk mengeksploitasi rasa takut dan fobia tentang radioaktif nuklear selepas Fukushima di Jepun dimana insiden tersebut melibatkan reaktor nuklear tetapi tidak seperti Lynas yang melibatkan kilang pemprosesan tanah jarang (Rare Earth)pada tahap radioaktif yang dibenarkan.

2.
Pemimpin pembangkang di Majlis Negara, Leong Ngah Ngah dari DAP, saat menghadiri briefing projek untuk wakil terpilih pada tahun 2009, juga telah bersetujudengan pembinaan projek tersebut, dan telah dilaporkan oleh tabloid Cina yang mengatakan bahawa kerajaan negeri telah berjaya mendapatkan pelaburan besar dari luar negara.

3.
Ahli ParlimenPAS Hulu Langat, Dr Che Rusli yang juga merupakan pakar dalam keradioaktifan juga menegaskan bahawa projek ini tidak berbahaya dan mengikut standard pengurusan antarabangsa.

4.
New York Times juga menulis bahawa Loji Lynas, yang sedang dibina di Gebeng, akan dipasang dengan sensor radiasi dan peralatan terkini dalam mengendalikan pencemaran, selain membina 12 hektar kolam simpanan sementara yang akan dilapisi dengan plastik padat berdentisiti tinggi dan diletakkan hampir ke dalam tanah dan akan dilapisi dengan tanah liat bagi menjadikan tempat simpanan tersebut kedap air bagi menahan produk beradioaktif sehingga ia boleh di keluarkan.

5
Jepun adalah pengimport terbesar di dunia yang mengimport rare earth. Dan China menghasilkan 97% dari bekalan dunia. Ketika berlakunya dari pertengkaran diplomatik antara China dan Jepun yang melibatkan pulau-pulau yang bertindih, Beijing menggunakan logam yang berharga ini untuk memaksa Jepun untuk berdamai dengan mereka. Produk ini menjadi senjata yang berkesan untuk memaksa Jepun tunduk kepada terma yang ditawarkan China.

6.
China yang menghasilkan 97% dari bekalan rare earth di dunia tetapi hanya memiliki 30% dari simpanan rare earth dunia sebelum ini telah meluluskan rancangan Lynas untuk mendirikan loji pemprosesan tetapi kerajaan China kemudiannya telah mengenakan batasan eksport pada semua produk akhir, serta cukai eksport. Ini telah membuat cukai tersebut berganda-ganda. Kerajaan China juga mengawal dan menyekat eksport semua bahan rare earth dan juga melaksanakan cukai import dan eksport hampir 25% khas untuk produk rare earth sahaja. Lynas enggan untuk melabur di China kerana semua produk akhir rare earthnya dikawal pengeksportanya oleh kerajaan China.

7.Beijing menekan syarikat-syarikat teknologi gergasi Jepun yang memerlukan rare earth dalam penghasilan produk ciptaan mereka seperti telefon pintar hingga lah ke kereta hibrid yang dikeluarkan oleh Toyota Motor.Jepun yang bergantung sepenuhnya kepada rare earth China telah terperangkap dalam apabila berlakunya perbalahan dengan China, Jepun akan akur dengan kehendak China sebagai contoh Beijing telah meminta Jepun supaya melepaskan Kapten bot nelayan China yang melanggar dua kapal penjaga pantai Jepun berhampiran dengan pulau yang tidak berpenghuni yang dikenali sebagai
Senkaku di Jepun dan Diaoyu di China.

8.Lynas telah komited untuk menempatkan pelaburannya di Malaysia selepas kilangnya menghentikan operasi.

9.
Lynas Corp Ltd telah menerima kelulusan untuk membina kilang rare earth di Australia dan China tetapi memilih Malaysia sebagai lokasi pilihan kerana kedudukan strategik dengan pasaran, akses kepada bahan kimia yang berkualiti tinggi, peralatan dan kemahiran teknik. Pelabuhan Kuantan yang strategik terletak untuk perdagangan. Pelabuhan China adalah jauh dan mahal cukai importnya manakala pelabuhan Australia adalah tidak strategik dari segi lokasi geografinya.

10.
Lynas diberi pengecualian cukai 12 tahun kerana statusnya sebagai perintis kepada Amoco dan WR Grace. Lynas akan mempromosikan pelbagai produk industri pendukung, iaitu perabot, produk kimia, baja, besi dan lain2.Ini semua memberi manfaat dari faedah terutamanya kepada industri peruncitan dan F&B.

11.
Lynas telah terjadi bersepakat dengan syarikat lain untuk menukar produk sampah menjadi konkrit.Tahap torium yang boleh diubah menjadi produk sampingan yang tidak berbahaya seperti agregat semen untuk pembangunan jalan. China sudah melakukan perkara ini. (Rare Earth mengandungi tahap bahan radioaktif yang rendah)

12.
Jika pembangkang berjaya menghentikan kilang Lynas, dunia akan kehilangan kepercayaan mereka di Malaysia sebagai bangsa yang tidak mampu membuat keputusan berdasarkan standard antarabangsa dan undang-undang. Perdana Menteri akan kehilangan kuasa dan kredibilitinya sebagai tidak dapat memberikan keselamatan dan kepercayaan kepada para pelabur ketika menghadapi tekanan politik tempatan.

13.
Rang persetujuan perlesenan Lynas adalah dari Agensi Pusat dibawah MOSTI dan perkhidmatan Industri dan Tenaga Atom Licensing Board (AELB) dan dipantau oleh Agensi Tenaga Atom Sedunia (IAEA).Kelulusan lesen ini tidak ada kena mengena dengan kerajaan negeri pahang.

14.
Kerajaan Pusat telah melantik panel bebas pakar-pakar antarabangsa drpd IAEA untuk melakukan kajian semula itu dibuat berikutan timbul kebimbangan terhadap aspek keselamatan projek berkenaan.
Pasukan akan dipimpin oleh Dr Tero Varjoranta dari Finland. Beliau adalah Pengarah Bahagian Kitaran Bahan Bakar Nuklear dan Teknologi Limbah di Jabatan Tenaga Nuklear IAEA.
Pakar luar Jan van der Steen (Belanda), Dr Leo M. Lowe (Kanada), PM Dr Balagopala Pillai (India), Dr Dennis Wymer (Inggeris), Schwela Ulric (Finland). Internal (IAEA) para ahli terdiri Dr Magnus Vesterlind (Sweden), Dr Horst Monken Fernandes (Brazil) dan Hanna Kajander (Finland), manakala Hiroko Raticliffe akan menjadi pembantu pentadbiran.
Semua ahli panel diakui pakar dalam disiplin ilmu masing-masing dan mempunyai pengetahuan khusus mengenai isu-isu yang berkaitan dengan perlindungan sinaran, penilaian keselamatan, pengurusan sisa, pengangkutan,dan tindakan pembaikan.

Objektif misi pasukan IAEA ialah untuk mengkaji semula pematuhan terhadap Piawaian Keselamatan Antarabangsa yang relevan, dan amalan baik serta menyediakan pendapat pakar bebas mengenai isu-isu keselamatan, terutama yang berkaitan keselamatan radiasi.
Skop proses kajian semula itu meliputi pengangkutan, radiasi, perlindungan (pekerjaan, awam dan alam sekitar), penilaian keselamatan, sisa buangan dan menutup kilang dan memulihkan alam sekitar.
Kajian itu juga melibatkan penduduk dan kumpulan masyarakat setempat, akan mendapat peluang untuk bertemu anggota panel itu.


15.
Malaysia mungkin akan mengikuti jejak langkah Indonesia, Vietnam dan Bangladesh yang akan mengendalikan loji kuasa tenaga nuklear pertama mereka pada 2020.Walaupun Bangladesh kurang maju berbanding Malaysia, mereka telah merancang akan membina loji nuklear tersebut pada tahun 2020.

16.Bahan mentah yang diproses oleh Asian Rare Earth Plant di bukit merah ialah bahan yang menggunakan 'Tin Mining Tailings' sebagai bahan mentah adalah sangat berbeza dengan apa yang digunakan oleh Lynas kerana bahan tersebut mengandungi kandungan Thorium yang tinggi bagi penghasilan produk beradiasi tinggi.

17.Dibawah peraturan ketika itu, bahan mentah yang diproses di Bukit Merah tidak boleh diproses di Australia, Malaysia mahupun China tetapi bahan mentah yang digunakan oleh Lynas adalah 50 kali lebih rendah tahap Thoriumnya berbanding 'Tin Mining Tailings' yang digunakan oleh Asian Rare Earth.

18.Para pekerja yang terdedah kepada radiasi tersebut hanya menerima 10 peratus radiasi tambahan seperti yang diterima dalam kehidupan seharian seperti x-ray perubatan dan pergigian.

19.
Bahan yang digunakan oleh Asian Rare Earth adalah 50 kali lebih tinggi tahap Thoriumnya kerana menggunakan 'Tin Mining Tailings' di mana bahan yang digunakan di LAMP adalah lebih rendah.Rata-rata, seorang pekerja Lynas akan menerima 2mSv/year (millisievert / tahun) radiasi dibandingkan dengan 150 MSV / tahun yang diterima oleh mereka yang merokok satu kotak rokok sehari atau MSV 9 / tahun diserap oleh krew penerbangan.

20.Bahan mentah yang diambil dari gunung Weld adalah 50 kali lebih rendah dari apa yang diproses di Bukit Merah. Pada peringkat ini, pendedahan kepada adalah lebih rendah berbanding dari mengambil penerbangan komersil dan menggunakan telefon bimbit.Jadi anda mendapat lebih radiasi ketika mengambil penerbangan komersil dan menggunakan telefon bimbit.


Berdasarkan penerangan diatas perlu lah difahami kerana apa yang ada disekeliling kita lebih beradiasi dari Loji tersebut. Jangan sesekali tertipu dengan dakyah-dakyah pembangkang yang cuba memutarbelitkan sesuatu fakta.

Reaksi:

8 ulasan:

  1. Peristiwa Bukit Merah masih tak mampu membuka mata..
    1. Membina satu target untuk musuh malaysia, dapatkah kapal selam yang mahal tu melindungi benda ni?
    2. Dapatkah sensor radiasi melenyapkan radiasi kalau berlaku kebocoran?(sensor hanya mengeluarkan alarm)
    3. Ape untungnya risiko yang diambil dalam tempoh 12 tahun cukai percuma itu?

    BalasPadam
  2. bila bca blog nie, nmpk mcm nice..utk jgka pnjg dr segi ekonomi mmg nmpk cerah tp kerajaan kne la fhm situasi stempat..lokasi project Lynas 2 dkat dngan pnempatan..

    dlm blog nie kata pkerja2 dpt radiasi 10%, tp kamu xbgtaw stiap pkerja 2 akan dpt cuti utk bberapa bulan utk hilangkn 10% tersebut tp mcm mna nk hilangkn 10% tersebut drpd pnduduk tempatan?? pndedahan secara berterusan nie la y mmbuatkn ktrunan pnduduk trsebut cacat n dpt pelbgai mslh kesihatan..

    tp nie jika terdapat kebocoran..if kamu kata selamat, mngapa china y mmpnyai technology brtahun2 still gagal mngawal pndedahan radiasi trsebut kpd pnduduk stempat? mngapa anak2 pndduk lahir dngan leukimia??

    sbgai rakyat y prihatin..if project nie btul2 slamat, sy akan sokong tp still lg x yakin

    BalasPadam
  3. Suatu ketika dulu....
    Projek SMART dikatakan mampu mengawal banjir di Kuala Lumpur...
    Hasilnya?

    But Now we are talking about Radiation.. sesuatu yang tak nampak dan sangat bahaya...

    BalasPadam
  4. gi duk kat gebeng bang..hari2 dpt radiation.nak tak? :)

    BalasPadam
  5. ala bro....cuba la buat kat putrajaya...
    sebelah kediaman PM dan menteri2 lain..

    tengok la BETAPA TAKUTNYA mereka...

    sesuai la dengan slogan RAKYAT DIDAHULUKAN...

    rakyat yang kena SENGSARA dulu....PM dan menteri2 UMNGOK BN terlepas dari malapetaka..


    ptuihhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!

    nama aje pejuang bangsa...tapi MEMBUAT HIDUP RAKYAT MERANA lagi adalah...

    BalasPadam
  6. gile.. 10% hari2.. die duk tulis boleh ar ckp.. die nk ke dapt 10% hari2.. mangkok tul!!

    BalasPadam
  7. 9.Lynas Corp Ltd telah menerima kelulusan untuk membina kilang rare earth di Australia dan China tetapi memilih Malaysia sebagai lokasi pilihan kerana kedudukan strategik dengan pasaran, akses kepada bahan kimia yang berkualiti tinggi, peralatan dan kemahiran teknik. Pelabuhan Kuantan yang strategik terletak untuk perdagangan. Pelabuhan China adalah jauh dan mahal cukai importnya manakala pelabuhan Australia adalah tidak strategik dari segi lokasi geografinya.
    ................................................
    tuan tanah,cuba perincikan sikit bab nih,cuba jangan copy paste artikel suka suki boleh idak?ni gua nk suruh lu perincikan satu dari beberapa fakta yg lu tulis@copy paste.sila.

    BalasPadam
  8. dalam berita BBC ni cakap china limitkan operasi pasal alam sekitar,
    tak ada pun cakap pasal nelayan ....fakta kampung mana yg kau dapat berita macam tu ?

    The Chinese government says it needs to limit rare-earth exports to protect the environment

    http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-13593213

    BalasPadam