Khamis, 6 September 2012

GEMPAR !!! GANGNAM STYLE BERMAKSUD SAYA INGIN MENJADI YAHUDI?


Terbaca satu Entri klik sini yang mengatakan Lagu yang dinyanyikan oleh PSY iaitu Gangnam Style bermaksud saya ingin menjadi yahudi..

Ni PB ambil sedikit dari blog tersebut

Rasanya ramai dah tahu dan mungkin ada yang tengah demam dengan lagu Gangnam Style nih. Beberapa hari ini ada sistem pesanan ringkas (SMS) dan twitter yang berlegar dengan kata-kata berikut;

Gangnam bermaksud ‘Saya Ingin Menjadi Yahudi’ sebarkan untuk Agama Islam. #ShareThis ! 

Subhanallah. Macam2 sekarang niehh !

Benarkah itu maksud gangnam style?

Jangan Malukan Umat, Ini Maksud Sebenar ‘Gangnam’
Memang tak senonoh video clip Oppa Gangnam Style nyanyian PSY yang menjadi viral secara tiba-tiba di Asia dan Amerika Syarikat. Tetapi sesenonoh mana pula penyebaran dakyah kononnya untuk kebaikan umat Islam bahawa Gangnam bermaksud “Saya Ingin Jadi Yahudi” ?
Jawapannya tiada faedah, malah memalukan umat Islam kerana bila tiba ke pengetahuan masyarakat bukan Islam, umat Islam akan dipermalukan dengan celaan seperti ‘bodoh’ , ‘tak buat kajian’ dan ‘cetek ilmu’.
J
adi, apakah Gangnam itu?
Technically, ‘Gangnam’ means Seoul south of the Han River. (gang = river, nam = south) . But in general sense, when Koreans say Gangnam, they refer to a particular district called ‘Gangnam-gu’.This district, or gu, is one of the most well-off areas in Seoul, and here you can see the fanciest buildings and the busiest workers and students in Korea.

Seperti yang tertulis di Wikipedia :
Gangnam-gu is one of the 25 gu (local government districts) which make up the city ofSeoul, South Korea. It is one of the most affluent areas of Seoul and is located in the southeast of the city. It is served by Seoul Subway Line 2, Seoul Subway Line 3, Seoul Subway Line 7, Seoul Subway Line 9, Bundang Line and the Sin Bundang Line.

gangnam peta 225x300 Gangnam Bermaksud ‘Saya Ingin Menjadi 
Yahudi’?

Menurut orang Korea, Gangnam-gu merupakan kawasan dalam Seoul yang dihuni artis-artis, penuh dengan bangunan rekaan moden, mahal, ada style dan mereka menyamakan Gangnam dengan Beverly Hills di Amerika Syarikat. Oppa pula ialah panggilan hormat mereka kepada lelaki yang lebih tua seperti kita menyebut ‘abang’ atau ‘encik’ . Maka mamat gemok yang popular tiba-tiba itu menyanyikan lagu yang bertajuk ‘ cara encik gangnam’.

Negara Yahudi sebesar Amerika Syarikat pun tak pernah ada tempat dengan nama bermaksud “I wanna be Jews”. Seharusnya kita tidak sembrono menyebarkan sesuatu yang memalukan kita umat Islam secara keseluruhan akibat perbuatan dangkal hasil tangan puak-puak tertentu yang belum tentu lagi kita tahu pegangan akidah mereka. Boleh jadi ia dilakukan oleh orang kafir sendiri bagi memalukan umat Islam.

Disiin apa yang PB nak katakan bukan sebab Gangnam style atau PSY tetapi begitu mudahnya orang terutama orang Islam mempercayai sesuatu perkara tanpa menyemak dulu kesahihannya. Begitu juga dengan senario politik di negara kita, kita lebih mempercayai khabar angin yang mendadai media masa baik media cetak atau pun media elektronik tanpa kita menyiasat kesahihan perkara tersebut.

P/S: Tak pasal-pasal dapat dosa kering buat fitnah.

Reaksi:

1 ulasan:

  1. rahsia 25K semuanya ada disini http://smartdebitcard.net/amseksafon

    BalasPadam