Ahad, 27 Mei 2012

Pelajar pintar selesaikan teori Sir Isaac Newton (memang hebat bukan macam Mahasewel)


BERLIN - Teka-teki dibuat oleh Sir Isaac Newton sehingga merunsingkan dunia matematik sejak lebih 350 tahun lalu, akhirnya dirungkaikan oleh seorang remaja berumur 16 tahun di Dresden, Jerman.

Shouryya Ray, berjaya menyelesaikan dua teori dinamik zarah asas yang dikenali sebagai Newton Law of Motion yang mempunyai 3 peringkat

  1. First law: The velocity of a body remains constant unless the body is acted upon by an external force.
  2. Second law: The acceleration a of a body is parallel and directly proportional to the net force F and inversely proportional to the mass m, i.e., F = ma.
  3. Third law: The mutual forces of action and reaction between two bodies are equal, opposite and collinear.

Sebelum ini ketiga asas zarah ini hanya dapat dihitung dengan menggunakan komputer berkuasa tinggi oleh ahli fizik.Hasil penyelesaian Shouryya membuka peluang kepada saintis untuk menghitung laluan balingan bola dan kemudian meramal bagaimana ia akan menghentam serta melantun dari dinding ke dinding.

Anak kelahiran Kolkata, India, menyelesaikan permasalahan rumit itu, ketika menyertai lawatan sekolah di Universiti Dresden yang mana gagal dirungkaikan oleh profesor di situ.

Kebijaksanaan Shouryya dikesan sejak dia mula memasuki persekolahan di Dresden empat tahun lalu selepas berpindah dari Kolkata.

P/S: Gua respek betul kat budak ni belum jadi Mahasiswa dah hebat tahap dewa murid-murid sekalian contohilah budak ni jangan jadi Mahasewel gila glamour

Reaksi:

2 ulasan:

  1. Ingat melayu kita....

    BalasPadam
  2. Biar budak2 Melayu kita berfikir mereka akan disanjung kerana kepintaran bukan kerana berdemo dan gila glamour

    BalasPadam